Reboot – InfoGamer 2016

0
Reboot – InfoGamer 2016

Evo nas skoro dva tjedna nakon i ovogodišnjeg Infogamera. Utisci su se slegli i spremni smo ih podijeliti s vama, ovaj put sa moje točke gledišta i svih veselih mi i ne veselih događaja.

Petu godinu za redom i možda u do sada najvećem izdanju pohodio nas Infogamer i ove godine u razdoblju od 8-13 studenog. Ukoliko ste bili jedan od sretnika kojima nije smetala uporna kiša i nevrijeme koje su nekako sumorno kao u nekom fantasyu pokušavale pokvariti cijeli događaj, a da ste pritom imali viška 40kn, mogli ste biti dio mase i gužve koje nije nedostajalo a u potrazi za svim sočnim gaming vijestima.

Na ulazu ste dobili pamflet koji vam je pružio najosnovnije informacije o onome što se točno i gdje događa a u svrhu lakšeg vam snalaženja. Ono što će te sami primijetiti jeste da je ove godine sajam rasprostranjen na više hala nego do sada. Na prvu vas to možda i razveseli, jer to i automatski znači da ima više sadržaja u kojem se možete izgubiti. Sam Infogamer ja naravno i ove godine u organizaciji Reboota i pompozno je promoviran kao jedan od najvećih u Europi u njihovoj organizaciji kao najutjecajnijeg gaming medija u regiji. Tu dolazimo do moje prve zamjerke… iako je prisustvovalo više od 40 izlagatelja među kojima su bili i Blizzard sa promocijom i mogućnošću igranja Owerwatcha, Actvision sa Call of Duty, Konami sa Pes-om, Ubisoft sa For Honor, Sega sa Football Managerom i još par poznatijih izdavača i developera sa jednom ili dvije igre koje ste u većini slučajeva mogli i probati, imate ostatak od 20 i nesto Indie i samostalnih developera sa svojim igrama. Nisam se mogao oteti dojmu prosječnosti i nedorečenosti.

Spomenute eminentne kompanije su bile prisutne samo duhom i logom, bez ikakvih panela, prezentacija ili najava od ikoga od spomenutih, jedino što je Blizzard imao 3 francuza u subotu koja su se malo prošetala okolo. Ukoliko ste htjeli nešto upitati u svojstu “novinara”, pristupiti nekome tko ima informacije, niste to mogli, jer takvih nije bilo. Ono što ste mogli dobiti su polupijani nadrkani voditelji boothova kojima nije ni do čega a kamoli do vas ili vaših pitanja. Sve u svemu što se velikana tiče jedno veliko razočarenje, a opet cijeli taj dojam je samo pridonio ukupnom dojmu nedorečenosti i ispraznosti.

Ali nije sve tako crno… Kada se malo odmaknete od spomenutih kompanija koje su se nekako skoro sve nagurale u glavnu salu u kojoj je bio i glavni stage, dolazite do onog malog dijamanta cijelog Infogamera u dvije velike hale, a to su Indie izdavači nagurani u svoje male boothove sa svojim developerima i izdavačima, osmjesima na licu, srdačnosti i pristupačnošću koja i dolikuje velikanima koji su zaboravili kako se to radi. Mogli ste probati mnoge male slatke igrice, pitati developere sve sto vas zanima bez obzira jeste li imali akreditaciju ili ne, dobiti razne darove, sudjelovati u nagradnim igrama, ili čak osvojiti neke beta keyeve za nadolazeće naslove. Među njima ste mogli pronaći ove godine i naše dečke iz Phageborna i njihove nove i jedinstvene TCG igre u pravom smislu te dezignacije, a više o njima će te moći čitati u posebnom članku i intervjuu sa jednim od developera uz pokoji giveaway – so stay tuned!

infogamer-armor

Ako ste pak ljubitelji live on TCG-a ili board gameova, ove godine ste mogli uživati u dvije nove hale u kojima ste mogli vidjeti sve sto vas zanima a ujedno i probati svaku board igru koja vas je mogla zanimati uz pomoć osoblja koje vam je rado objasnilo na brzinu pravila i način igre koju ste na kraju mogli ostati i igrati za stolom nebi li se uvjerili da ju želite kupiti. Što je ujedno i razlika od dosadašnjih godina, gdje ponuđene igre na prodaju nisu u većini imale live on prikaz. Definitivna pohvala ide također samom osoblju. Isto tako je u nekoliko sala bilo moguće probati i nove tehnologije, pogotovo VR koji ste imali u nekoliko oblika, od skoro cjelokupnih green roomova, do manjih boothova, gdje ste u podugačkim redovima mogli i vi isprobati nadolazeću budućnost gaminga napucavajući sve oko sebe, mašući i rukicama i nogicama kao da će te baš sad poletjeti.

Definitivno i da spomenemo i po meni biser ovoga Infogamera, a to je natjecanje u cosplayu koje se odigralo zadnji dan sajma. Moram pohvaliti broj natjecatelja koji je bio blizu 50 i kvalitetu samih maski. Naravno imali ste bisere u hoodicama sa maskom i plastičnim mačem koji su predstavljali likove kojima ama baš ni po čemu nisu sličili, do uber detaljnih kostima sa osobnom rasvjetom i pomičnim detaljima koji su ostavljali bez daha – definitivno hvale vrijedno meni osobno najljepše provedeno vrijeme.

I tako ukratko dođosmo i do kraja… Sve u svemu iz godine u godine dečki iz Reboota su definitivno na dobrome putu onoga što si i sami žele a možda i previše preuranjeno dezignirano “kao jedan od najvećih”, ali ovim tempom i napretkom sigurno jednog dana će to i biti, ovako samo prazan epitet. Bez obzira na sve, vjerujem da je svatko našao nešto za sebe i da se uspio zabaviti. Nažalost manjak bilo kakvih gaming informacija o budućim razvojima i nadolazećim izlascima novih naslova je meni ostavio veliku prazninu. Sve u svemu 7/10 – vrijedno vremena i truda za svakog gamera i tako do sljedeće godine….

kiki_autor

Ostavi komentar »