nVidia HDMI color range problem

0
nVidia HDMI color range problem

Evo jednog brzog fixa za sve vlasnike nVidia grafičkih kartica koji spajaju monitor putem HDMI kabela. Naime, već dugo vremena nVidia kartice prilikom slanja signala kroz HDMI koriste Limited RGB paletu boja (16-235) umjesto full rangea (0-255) što rezultira ispranim bojama i općenito niskom kvalitetom slike na vašim ekranima.

Ovo je još vidljivije ako koristite TV/Monitor na vašim PCima. Iako na ovu temu postoji nebrojeno veliki broj postova na službenim forumima i nVidia je upoznata s problemom te su obećali fix u nekoliko novih verzija drivera, problem je još uvijek prisutan na ogromnom broju računala.

Srećom – sve je moguće vrlo jednostavno riješiti na jedan od dva niže navedena načina.

Prvo što možete napraviti je otvoriti nVidia control panel i pod color profilom odabrati full range (spomenuti 0-255). Nakon što primijenite postavke odmah ćete uočiti drastičnu razliku u kvaliteti slike.

Na žalost, ovo rješenje ne važi za sva računala. Na nekima će se profili opet resetirati nakon ponovnog pokretanja operativnog sustava.

Za takve nesretnike su dobri ljudi interneta složili mali file koji će patchirati datoteke na vašem računalu te automatski postaviti ispravne vrijednosti prikaza boja. Sve što trebate je preuzeti nVidia RGB range toggler i pokrenuti ga.

Ostavi komentar »